Hoofdsponsor van RTC Twente - Fietz Denekamp Hoofdsponsor van RTC Twente - Morein Kunststoffen Hoofdsponsor van RTC Twente - Landgoed de Holtweijde Hoofdsponsor van RTC Twente - Welkoop Denekamp

Alles anders in Andermatt

Geplaatst op 10-9-2020 door Steven

Zocht groep 2 het voorgaande jaren toch voornamelijk in het Sauerland of Limburg, dit keer werd gekozen voor het Zwitserse Andermatt .

Andermatt is een mondain plaatsje, waar de Porsches, Lamborghini ’s en de Ferrari’s het straatbeeld bepalen.

Hotelkamers tot 1.250 euro p.p.p.n. behoren tot de mogelijkheden, maar de organisatie had toch iets anders in de gedachten; het werd het gemoedelijke en betaalbare gasthaus “Skiklub”.

Direct woensdags na aankomst de Oberalpass op en daarna werden we ’s avonds verrast door Michel en Benno (Fietz en Morein Plastics) met een speciaal fietsshirt in het design van onze clubkleding. Alle passen die voor dit weekend op de planning stonden kregen een plekje op dit mooie shirt.

De eerste dag werden we door routebouwer Stefan Kamphuis meteen geconfronteerd met een pittig rondje van 104 kilometer over drie geweldige Alpenpassen: Furka (2431), de steile Nufenen (2478, hoogste Alpenpass in Zwitserland) en de bekende Sint Gotthard (2106), een historische col met de laatste 6 kilometer kasseitjes waarover je met 7% steiging overheen mag hobbelen.

Andermatt 2020-1

Het ritme voor de rest van de week werd na de eerste rit bepaald; ’s morgens half acht ontbijt, voor 9 op de fiets, iedereen pikt zijn eigen groepje om mee te fietsen, en dan afhankelijk van het tempo eerder of later in de middag terug in Andermatt, biertje, douchen om langzamerhand naar het avondeten toe te werken. Na het eten nog even Andermatt in en dan toch wel voor half elf op de kamer.

De tweede dag met 155 kilometer de langste rit en het lastige was dat het zwaartepunt van deze route in het tweede deel zat. Eerst over de Gotthard pass, via de steentjes omlaag naar Airolo en Biasca, 40 kilometer dalen. Maar ja, toen linksaf en ook zo ongeveer 40 kilometer klimmen tot bovenop de Lukmanierpas. Wat restte was een prachtige afdaling naar de 3 e pas van de dag: de Oberalp, veel vals plat, maar op het eind ook gemeen steil en mede door de gravelstroken vanwege de vele wegopbrekingen waren deze laatste kilometers best lastig.

Andermatt 2020-2

Zoals het bij een 3-daagde hoort wordt het beste voor de laatste dag bewaard. 17 kilometer en 1300 hoogtemeters de Sustenpas (2224) op, daarna 26 kilometer de Grimsel (2165) en als toetje de Furka (2431). Prachtige panorama’s op onder andere de Steingletscher bij de Sustenpass, de stuwmeren en klofen op de Grimsel en het wereldberoemde Belvedère hotel op de Furka. Niet alleen wij als fietsers hebben van de mooie panorama’s genoten, ook de honderden zo niet duizenden motor-en autorijders grepen vanwege het mooie weer hun misschien wel laatste kans. De PK’s vlogen je links en rechts om de oren!

Maar liefst in deze 3-daagse meer dan 10.000 hoogtemeters.

Mede doordat alles prima geregeld was door Michel, Hans en Marc en het prima weer was het een perfect weekend.

Andermatt 2020

 

Hoofdsponsor van RTC Twente - Fietz Denekamp Hoofdsponsor van RTC Twente - Morein Kunststoffen Hoofdsponsor van RTC Twente - Landgoed de Holtweijde Hoofdsponsor van RTC Twente - Welkoop Denekamp