Hoofdsponsor van RTC Twente - Fietz Denekamp Hoofdsponsor van RTC Twente - Morein Kunststoffen Hoofdsponsor van RTC Twente - Landgoed de Holtweijde Hoofdsponsor van RTC Twente - Welkoop Denekamp

Wielcontact april 2012

Weekje Alpen Groep 1 2012

Standplaats Meiringen - Zwitserland


De bestemming van groep 1 van het jaarlijkse uitstapje is uitgekomen op Meiringen in de regio Berner-Oberland te Zwitserland. De periode waarin we gaan moet nog worden gekozen, maar dat het een uitstekend fietsgebied is bewijst het onderstaande lijstje van cols in de buurt. Een groot aantal daarvan zijn bij de meeste groep 1 fietsers al bekend uit onze Andermatt-week in het verleden. Menigeen heeft aangegeven hier nog wel eens terug te willen komen, vandaar dat we hiervoor gekozen hebben. Meiringen heeft als voordeel dat ook enkele nieuwe beklimmingen gedaan kunnen worden, waardoor het toch ook weer een verassing is wat er te zien is.

Het landschap is er natuurlijk fantastisch. Ook daar hebben de rijders van Groep 1 oog voor!

Binnenkort zal er meer info worden verstrekt en zullen we in overleg een geschikte periode kiezen om te gaan. We hopen dat we dit jaar met een grote groep de Zwitserse bergen kunnen bedwingen.

Meer info en verhalen over fietsen in deze regio.

Zie bijvoorbeeld deze link a http://www.wijntoerist.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=20&t=9990&sid=315d0fcca99c56bf793875061e309370

en www.cyclingcols.com voor hoogteprofielen.

Sportieve groet,

Niek Velthuis

_____________________________________________________________________________________________________

Voorjaarsklassiekers.

Wat konden we dit voorjaar weer genieten. In de eerste plaats van de 4 overwinningen van Tom Boonen. Het leek bij de "Omloop het Nieuwsblad" erop dat Boonen niet helemaal top was, omdat hij in de sprint door Sep Vanmarcke verslagen werd.
Maar in de E3-prijs en Gent-Wevelgem won hij de spurt voor de eerste plek en in de Ronde van Vlaanderen was hij de beste van het leidende trio voor Alessandro Ballan en Filippo Pozzato.

Parijs - Roubaix was wel het mooiste staaltje fietsles dat Tom gaf, want solo weg te rijden op 55 kilometervoor de streep en dit vol te houden, ondanks 4 tegenstribbelende Sky-renners in de achtervolgende groep, is een unieke prestatie.


Tom Boonen tijdens zijn indrukwekkende solo. (Foto www.nieuwsblad.be)

Het was zijn 4e overwinning in Parijs - Roubaix, hiermee komt hij op gelijke hoogte met recordhouder Roger de Vlaeminck.
Een mooi bijrol was weggelegd voor Nikki Terpstra, die nog eventjes met Tom meekon aan het begin van de ontsnapping en uiteindelijk 5e werd. Ook Lars Boom deed het goed door 6e te worden.
Eerder dit voorjaar won Terpstra ook "Dwars door Vlaanderen" na een mooie solo.
Andere winnaars dit voorjaar: Mark Cavendish in Kuurne-Brussel-Kuurne, Simon Gerrans, die met Cancellara meekan in Milaan - San Remo en hem de laatste 50 meter voorbij spurt. Cancellara die in Italie de Strade Bianche wint, ook na een mooie, indrukwekkende solo (Helaas valt Cancellara in de Ronde van Vlaanderen en is de rest van het voorjaar uitgeschakeld) en Marcel Kittel van het nieuwe Argos-Shimano team (met toch wel erg sterke Twentse wortels) die de sprint wint in de Scheldeprijs. Erg mooi voor de "soms Groep 1 meerijders" Rudie Kemna en Marc Reef, die trouwens ook een wildcard voor de tour wisten te bemachtigen. Aan het hele team hiervoor de felicitaties.

__________________________________________________________________________________________________________

In ieder wielcontact zal D. Railleur een stukje schrijven over wielrennen binnen de club of over wielrennen in zijn algemeenheid. Hij fietste ooit tussen de grote namen in het profcircuit en fietst nu nog regelmatig in zijn vrije tijd. Ook schrijft hij columns voor verschillende dagbladen en wielertijdschriften.

Studio 100 verovert de Nederlandse Politiek...

Na de Omloop van Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne en de 3-daagse van de Panne staan de echte voorjaarsklassiekers weer op het programma met De Ronde van Vlaanderen als aftrap. Er werd dit jaar veel gevonden van het "nieuwe" parcours, "Vlaanderens Mooiste" zou zijn glans hebben verloren zonder de Muur van Geraardsbergen. Deze berg was immers de scherprechter! Zo hoorde ik ook dat alleen wanneer Tom Boonen de editie van 2012 zou winnen, het parcours geaccepteerd zou worden. Vreemd en een beetje nationalistisch. Ik had geen flauw idee hoe de stemming in Brugge zou zijn, maar met mooi weer in het vooruitzicht waren alle ingrediënten voor een prachtig wielerweekend aanwezig. Op naar Brugge dus........

In Brugge was het, net zoals ieder jaar, een heus feest met patat, bier, wafels en overvolle cafés. Zaterdag 's avonds hebben we, mijn vrouw was ook mee, genoten van de "The Bootleg Beatles" die op de Markt een prachtig optreden gaven. Nadien zijn we het café ingedoken met enkele oude wielervrienden. Oud in de betekenis van "uit het verleden", maar als ik die kerels aankijk dan worden ze ook allemaal oud. En onze "Ronde Missen" worden inderdaad ronder en zijn daardoor niet meer te missen. Het werd een erg gezellige avond, maar geen van mijn Belgische vrienden wilde het over het nieuwe parcours hebben. Nee, ze wilden met mij alleen maar over de politiek praten. In het bijzonder over de ontwikkelingen in Nederland...........
Gesterkt met het record in het Guinness Book of Records (helaas was dat bier niet voorradig, wel een heerlijk Belgisch bier) en de homoseksuele premier Elio Di Rupo werd de Nederlandse politiek belachelijk gemaakt. Waarom? Vanwege een nieuw ontstaan duo; Samson en Ge(e)rt. Als snel werd mij gevraagd of Studio 100 de Nederlandse politiek heeft veroverd. Of de Belgen de Nederlandse politiek nog wel serieus konden nemen? Of de Belgen ook tot de etnische groeperingen behoren waarop Ge(e)rt het heeft gemunt? Hadden wij ook niet om onze Zuiderburen gelachen? Gelukkig weet ik de "aanval" te draaien naar het wielrennen. Waarom zou Studio 100 niet het internationale wielrennen kunnen veroveren? Een peloton met een K3 ploeg, een Mega Mindy ploeg en een Piet Piraat Ploeg (gereserveerd voor Lotto-Belisol, Omega Pharma-Quick Step en Landbouwkrediet-Euphony) geeft volgens mij een mooi kleurig geheel. In Nederland kunnen we de Rabobank ploeg in een Efteling tricot hijsen en de Argos-Shimano ploeg in een Waarbeek tenue. De Vacansoleil-DCM ploeg ruilt het shirt in voor een Ponypark Slagharen pak. Een samenwerking tussen Toverland en Bobbejaanland kan de ploegen De Rijke en Jo Piels voorzien van een mooi tricot. Vrolijk gekleurde tricots, veel lachende ouders en kinderen langs de kant, geen complexe discussies over parcoursen en het sprookje krijgt altijd een goede afloop. Wat kan het leven toch simpel worden............
De dag erna wordt Tom Boonen gehuldigd als 96e winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Over het parcours wordt niet meer geluld. De droom voor Tom en de Belgen leeft voort!

Salut,

D. Railleur.

____________________________________________________________________________________________________

Toertocht Denekamp - Almelo v.v. 11 februari 2012

Eindelijk na ongeveer 10 jaar waarin het draaiboek klaar had gelegen en periodiek up-to-date gehouden, kon dan eindelijk de aankondiging voor het houden van deze bijzondere toertocht worden afgegeven op zaterdag 11 februari 2012.
Alle winterse weergoden waren de regio goed gestemd en het was een fantastische winterdag voor zo'n toertocht. De vrijwilligers waren de voorgaande dagen druk in de weer geweest met het parcours te prepareren, linten te spannen, hekwerken en strobalen neer te leggen en de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen voor de diverse wegoversteek plaatsen.

Zoals bekend is de winteractiviteit van veel wielerliefhebbers, schaatsen. De overstap tussen deze twee (recreatie) sporten is dan voor menig RTC en of IJsvolgel-lid makkelijk te maken. Ten eerste moet het hoofdzakelijk allemaal uit de benen en de onderrug komen en vervolgens is het gevecht tegen de elementen en rijden in het peloton een behendigheid die je moet bezitten om niet gelost te worden. Als laatste in zo'n peloton wordt er met een bepaalde ploegstrategie gereden en dit onderscheid de sterkeren van de zwakkeren als het om de winnende finale plek gaat in de grote eindstreep gevechten.
Want de eerste alinea had ook gemakkelijk de beschrijving kunnen zijn van een regionale fietstoertocht, echter dit maal was het er eentje van het soort " It giet oan !".
Gehuld in winterse wielerkleding gaat menig schaatsliefhebber op verschillende startplaatsen en tijdstippen aan de toertocht beginnen, zo ook Emiel Nijhuis (voorzitter en rijder groep 2, ex groep 1), Patrick den Ouden (de broer van Gregor) en ik, Saskia Jukema o.g. Brummelhuis (supporter en vakantieverzorgster groep 1) om 8:30 een half uur voor de officiële starttijd.

Aan mooie sfeerplaatjes geen gebrek. ( foto: TC-Tubantia)


Emiel had zoals zoveel schaatsliefhebbers de dagen ervoor al de nodige km's gedraaid in de Kop van Overijssel en was dus al in toervorm maar wilde het tempo wel aanpassen aan mij. In een klein treintje, Emiel voorop, dan ik en als laatste Patrick den Ouden gleden de km's kanaal onder hen door. Ik kampte na een aantal km's met iets opmerkelijks, kon met mijn linkerbeen de slag niet helemaal volgen maar met het rechterbeen wel. Dus werd Emiel toch verzocht een tempo omlaag te gaan. Op de tweede kluunplek, toen Emiel zijn beschermhoes over de schaats wilde schuiven, kwam hij tot ontdekking dat hij een heel stuk ijzer miste, er was blijkbaar toen hij net in een dikke scheur reed een stuk ijzer afgeknapt, metaalmoeheid na +-23 jaar. Hij wilde toch graag al eens nieuwe schaatsen, misschien wel van die klappers (niet te verwarren met kleppers) hebben.
Onderweg was het ijs van zeer goede conditie, grotendeels ook netjes schoongeveegd. Gedurende de ochtend kwamen er steeds meer tegenliggers. Vanuit Almelo kwam Harrie Groener ons tegemoet, waarop wij vroegen waarom schaatsclub Rossum niet haar deel van de route had geveegd, waarop Harrie ons het antwoord schuldig moest blijven, als lid van de IJsvogels-Denekamp had hij ongetwijfeld zijn best wel gedaan.
Door het droge winterweer was het zandpad naast het kanaal kurk droog en helaas reden daar ook nog auto's overheen en was het soms net zo zandhappen als bij een mountainbiketocht in de zomer of Parijs - Roubaix van afgelopen weekend.
Onderweg moesten de nodige stempels gehaald worden en zo ook bij Frans Marie te Albergen alwaar de praattafels en gezellige ambiance zeer aanlokkelijk werkten maar er werd besloten toch eerst Almelo aan te doen en dan op de terugweg even een plas- en drink pauze aldaar in te lassen.
Staand in een heerlijk zonnetje ging de warme chocolade (een keer wat anders dan hete thee) er goed in en kon bijgepraat worden met menig RTC of IJsvogel lid dan wel andere doarpers die de schaatsen onder hadden gebonden.
Iedereen spraak haar lof uit over de toertocht en de prima ijs- en weerscondities die men aantrof.
De weg terug was in zijn geheel wind tegen dus bleef de ploegopstelling hetzelfde met Emiel voorop, nu functionerend als windvanger. Het klunen heeft wat weg van het onderdeel "lopen met de fiets" vanuit het veldrijden. Een set klapschaatsen vergemakkelijkt het onderdeel en zodoende kon ik tijdens het klunen weer herstellen. Want bij mij ging het schaatsen, m.n. de slag van het linkerbeen dat steeds gevoellozer werd, steeds moeilijker en werd er over gegaan op de aanhangmethode(dicht in het achterwiel blijven zitten). Een paar km voor Denekamp werd ik op eigen verzoek toch gelost door Emiel en Patrick, die toen in hun eigen tempo doortrokken.
Al snel werd ik van de kant aangemoedigd door 2 fietsers, René en Jacob. Gelukkig kwamen Emiel en Patrick toch weer even terug,om mij wederom een stukje op sleeptouw te nemen tot de brug over de Lattropperstraat, de finishstraat van groep 1. Bij de laatste stempelpost werd de kaart ingeleverd voor een medaille en stapten we zeer voldaan en met zwabberbenen van het ijs.
Na dit laatste winterweekend was het schaatsen op natuurijs ook abrupt afgelopen en keek een ieder weer uit naar een goed wegseizoen.
P.S. Bij het opruimen, ijzers in het vet doen, kwam ik erachter dat net zoals bij het wielrennen de materiaalafstelling cruciaal is. Mijn ene (linker) schaats zat zeker 2 cm verder naar achter op het ijzer dan de rechter, hetgeen op de fiets aan moet voelen als een crank die 2 cm korter is dan de andere crank.

Saskia Jukema

_______________________________________________________________________________________________________

Winteractiviteit 2012 RTC Twente

Na het WK Baanwielrennen van vorig jaar, dit jaar weer iets compleet anders;
`kloatschieten met Erwin Nijboer`.
Onder prachtige winterse omstandigheden, 10 graden onder nul en een lekker zonnetje, werden de RTC leden op 4 februari j.l. verwelkomt aan de kloatschietersbaan aan de Punthuizerweg in Beuningen.
De kloatschietersvereniging in Beuningen beschikt, voor diegene die het nog niet weten, over een prachtig clubhuis. Menig RTC-lid had de schaatsen even onderweg gedaan en de moeite genomen om naar Beuningen te komen. Onder het genot van een lekkere kop koffie met krentewegge, kwamen de stemming er onder de ruim 50 RTC-leden al gauw in.
Ondanks het koude weer en de aanblik van een rijk met bier gevulde koelkast, werd er onder leiding van Erwin Nijboer toch een poging gedaan, om deze bijzondere en voor velen onbekende sport kloatschieten, onder de knie te krijgen.

Dat Erwin in het verre verleden deze sport vaker beoefend had was goed te zien. Zijn eerste kloot werd over meer dan 100 meter weggeslingerd. Bij andere clubleden verliep het veelal iets minder goed. Al gauw werd duidelijk dat menigeen moeite had om de kloat op de harde en bevroren baan te houden.

Louis Borghuis in actie.

De kloaten verdwenen in het weiland of werden te lang vastgehouden en verdwenen in een boom of struik langs de baan. Gert Lohuis wilde iedereen even laten zien dat ook hij vaker had geschoten, maar gleed tijdens de aanloop al onderuit.
Gelukkig werd er niemand geraakt en bleef iedereen ongedeerd. De borrel, de kaas en de worst ging er goed in en ook het tweede rondje vond halverwege de baan gretig aftrek.
Johnny Baks was met een aantal snelle jongens en dame(s) de enige die het einde van de baan hadden gezien, de rest was eerder omgedraaid. De zon ging onder, de bolderkar die eerder op de middag rijkelijk gevuld was, was leeg en het werd echt koud. Snel weer terug naar het gezellige clubhuis.
Erwin Nijboer had inmiddels de beamer aangezet, toen iedereen binnen was en achter een glas bier, wijntje of sapje zat, begon hij met zijn presentatie.
De meesterknecht van Indurain en Matthieu Hermans vertelde zijn verhaal en iedereen luisterde aandachtig. Successen maar ook de teleurstellingen, valpartijen en vele opofferingen en Spartaanse trainingen passeerden de revue. Zelfs de voorzitter Emiel Nijhuis kwam in de presentatie van Erwin Nijboer nog even voorbij. Blijkbaar was ook Emiel geen onverdienstelijk fietser geweest in zijn junioren tijd, al deed Emiel voorkomen dat hij beter uit de verf kwam als fietsenverkoper / ontwikkelingsmedewerker.
Net toen Erwin zijn presentatie had afgerond en er ruimte was voor het stellen van vragen, kwam slager Kappelhof binnen met het stamppot buffet. Erwin was echter nog niet weg en diegene met brandende vragen kon deze later op de avond aan Erwin persoonlijk voorleggen.


Gezellig!!

Het stamppot buffet vond gretig aftrek en liet zich onder deze winterse omstandigheden goed smaken. Na de stamppot werd nog er nog even gezellig na gezeten. Dat ook wielrenners hier niet vies van zijn werd opnieuw bewezen. De biervoorraad van de kloatschietersvereniging was behoorlijk geslonken aan het einde van de avond, maar ze zijn hier natuurlijk wel wat gewend.
Het kloatschieten met Erwin Nijboer was de leden goed bevallen en ze keerden dan ook voldaan en tevreden huiswaarts. De diehards van Groep 1 zochten ook in Denekamp nog even een kroeg op want van Erwin hadden ze begrepen dat successen alleen maar behaald worden door af te zien en niet af te geven.

Hoofdsponsor van RTC Twente - Fietz Denekamp Hoofdsponsor van RTC Twente - Morein Kunststoffen Hoofdsponsor van RTC Twente - Landgoed de Holtweijde Hoofdsponsor van RTC Twente - Welkoop Denekamp