Hoofdsponsor van RTC Twente - Fietz Denekamp Hoofdsponsor van RTC Twente - Morein Kunststoffen Hoofdsponsor van RTC Twente - Landgoed de Holtweijde Hoofdsponsor van RTC Twente - Welkoop Denekamp

Wielcontact december 2011

 

Rudie Weustink en de GOW-crossen 

 

Als de meeste RTC-ers het wat rustiger aan gaan doen, dan gaat voor Rudie Weustink het seizoen pas echt beginnen. Rudie is inmiddels 51 jaar en hij doet nu voor het tweede seizoen mee aan de GOW-cyclocross, competitie bij de masters 50+. Op dit moment staat hij aan de leiding in het tussenklassement en hij heeft inmiddels al 6 wedstrijden gewonnen. Het klassement gaat over 15 wedstrijden hier in de regio. Samen met de masters 40+ wordt er gestart en ook bij deze categorie rijdt hij goed van voren.
Toen ik Rudie onlangs al fietsend tegenkwam heb ik hem over dit (voor mij redelijk onbekend)  item wat meer gevraagd.
 
Waar staat GOW voor?
GOW staat voor Gezamenlijke Oostelijke Wielerverenigingen. Deze hebben enkele jaren geleden gezamenlijk besloten om een cyclocross competitie in wedstrijdvorm te organiseren. Op de site www.gow.nu staat hierover meer informatie. Als je aan deze wedstrijden deel wilt nemen is een licentie of lidmaatschapkaart via de KNWU een vereiste. Ook is er een officiële jury van de KNWU aanwezig, kortom een hele happening en een mooie ervaring met vele toeschouwers.
 
Waarom niet gewoon de veldtoertochtjes, is competitie nog steeds de drijfveer?
 Jazeker, in de jaren 1975 - 1983 heb ik ook aan vele veldritten deelgenomen. Het mooie van deelname aan de GOW is, dat de meeste wedstrijden hier in de regio zijn en dat het niet alleen aankomt op conditie, maar zeker ook op een juiste techniek en stuurmanskunst.
Ouder worden heeft ook z'n voordelen, want naast de categorieën: nieuwelingen, junioren, amateurs en elite, is er ook een aparte groep masters 40+ en masters 50+. In de laatst genoemde groep fiets ik de wedstrijden. Het zou mooi zijn als ik winnaar ga worden van dit eindklassement.

Rudie Weustink in actie tijdens een GOW-cross.

In Januari is het NK, verwachtingen?
Dit jaar op het NK veldrijden in St Michielsgestel heb ik een achtste plek behaald bij de masters 50+, ondanks een sterk en groot deelnemersveld. Je houdt het niet voor mogelijk hoeveel coureurs er op deze leeftijd nog actief zijn in deze tak van de wielersport.
Zelf ben ik in 2008 weer begonnen met wielrennen, na een pauze van 10 jaar.
Dit seizoen hoop ik in Huybergen op een goede klassering bij de masters 50+. De wedstrijd duurt 40 min en kan er van alles gebeuren, een foutje is snel gemaakt en door de korte wedstrijd vaak moeilijk te herstellen; ook is de start is erg belangrijk.
Maar dit is nou juist het leuke van het cyclocrossen, de afwisseling en dat je op je zelf bent aangewezen. 
 
De fans van Rudie moeten er voor het NK op 7 januari wel vroeg uit, want Huybergen ligt vlakbij Bergen op Zoom en Rudie moet voor zijn wedstrijd om 13.00 uur starten.
 
Rudie succes!

Fietsgroet Rudi Nijmeijer

Naschrift: Rudi werd zeer verdienstelijk 10e!!

 

Supercompact! De oplossing voor velen.

 

Bijna altijd gaat het bij de aanschaf van een racefiets over het rijden met een triple
(50/39/30) of een compact (50/34).
Het probleem bij een compact is niet zozeer het lichtste verzet, als je 34 x 30 rijdt dan kun je echt wel op de steilste beklimmingen uit de voeten.

Nee, het probleem is juist op het vlakke, want bij een snelheid van ongeveer 30 km/uur en een cadans van 90 toeren of meer heb je altijd een scheve kettinglijn en ben je geneigd constant met de voorderailleur te schakelen. Een triple kent dit nadeel niet, maar is voor sommigen "not done" op een racefiets, puur emotionele overwegingen en zeker geen rationele!
Voor deze "not done" categorie is er een veel betere oplossing.

Je monteert een cranckstel met 42x28!! Deze cranckstellen ( bedoelt voor de mountainbike ) zijn er onder andere van SRAM, ook in het duurdere segment verkrijgbaar.
In principe kun je dan als zwaarste verzet 42x11 rijden is nagenoeg gelijk aan 52x13, hiermee kun je zonder probleem in de richting van 50 km/uur fietsen.
Bij de meest voorkomende snelheid van 30 km/uur kun je lekker buitenblad blijven rijden en dus i.p.v. 34x13 kun je 42x16 rijden en heb je een rechte kettinglijn!
Met een 28 voor is het natuurlijk helemaal geen probleem en kun je met een 25 achter bijna 1 op 1 rijden.
Bijkomend voordeel is dus ook nog eens dat het verzet achter niet naar 30 tandjes moet oplopen, maar slechts naar 25. Hierdoor loopt de achtercassette veel mooier en regelmatiger op.

Uiteraard kun je ook in plaats van een 42 een 44 monteren, hierdoor kun je echt 52x13 rijden.

Voor de gewichtfreaks onder ons: bij komend voordeel is dat dit ook veruit de lichtste oplossing is. Het cranckstel is kleiner dus lichter en de ketting kan korter.

Twee praktijkvoorbeelden
Stel je koopt de goedkoopste Trek Carbon racefiets; de Madone 3.1.
Deze is standaard uitgerust met compactcranckstel (50x34 en achter een cassette 11/30). Het enige wat er aan deze fiets moet gebeuren is een ander cranckstel, de voorderailleur moet iets omlaag en de ketting moet worden ingekort. Je kunt dan ook de achtercassette vervangen en bijv. 11/25 of 12/25 monteren.

Bij een bestaande racefiets met compact moet je er wel op letten dat de voorderailleur laag genoeg kan, is dit het geval dan is ook hier alleen een ander cranckstel nodig en een iets kortere ketting.
En klaar is je racefiets voor de bergen en het vlakke, mits je niet te vaak harder dan 50 km/uur fietst op vlakke weg!!

Fietsgroet Rudi Nijmeijer 

 

 

Winteractiviteit


Graag nodigen wij jullie uit voor de winteractiviteit op 4 februari 2012.
Na de meer dan geslaagde winteractiviteit van vorig jaar nu weer even heel iets anders;


"Kloatscheet´n met Erwin Nijboer"


Jullie zullen wel denken, Erwin Nijboer dat is toch die voormalig meesterknecht van Miquel Indurain. Dat klopt, maar wat menigeen niet weet is dat Erwin in zijn jeugd ook een verdienstelijk `klootschieter` is geweest.  Een half uurtje blikt Erwin met jullie nog even terug op zijn indrukwekkende wielercarriere. Op de weg moest hij knechten voor de supersprinter Mathieu Hermans en later voor de vijfvoudig tourwinnaar Miquel Indurain. In het veld en tijdens de tijdrit mocht Erwin voor eigen succes gaan. En in deze disciplines heeft hij dan ook menig prijs gepakt.
Wij verwachten jullie om 16.00 uur op de `kloatscheetersbaan` van KV Beuningen (adres Punthuizerweg )

Het gehele programma ziet er als volgt uit:
16.00 uur Ontvangst met koffie en iets lekkers
16.30 uur "Kloatscheet´n" met Erwin Nijboer
18.00 uur Presentatie Erwin Nijboer
19.00 uur  Stamppot buffet
20.00 uur Borrelen.
24.00 uur Sluiting

In verband met voorbereiding gaarne voor 24 januari  a.s.  aanmelden.
o per telefoon 0541-353774 (Jos Wageman) of 352556 (Emiel Nijhuis)
o per email jwageman@zonnet.nl

 

D. Railleur 

In ieder wielcontact zal D. Railleur een stukje schrijven over wielrennen binnen de club of over wielrennen in zijn algemeenheid. Hij fietste ooit tussen de grote namen in het profcircuit en fietst nu nog regelmatig in zijn vrije tijd. Ook schrijft hij columns voor verschillende dagbladen en wielertijdschriften.

De donkere dagen voor Kerst...


"Het zijn de donkere dagen voor Kerst", dit gezegde wordt jaarlijks gebruikt om aan te geven dat we de kortste dagen van het jaar beleven. Kort, omdat de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang het kortst is. Maar ook omdat in deze periode het weer over het algemeen nat, guur en koud is. Hoewel het weer in ons land in vergelijking met andere delen van de wereld vaak nog wel gematigd genoemd mag worden, proberen ook wij het donker van deze dagen te 'verlichten'. Dat doen we zelfs letterlijk, we maken ons huis extra gezellig door kaarsjes aan te steken en natuurlijk ook door de kerstboom op te tuigen. We nodigen mensen thuis uit om te komen eten, dat geeft gezelligheid en een gevoel van saamhorigheid en geborgenheid. Steeds meer proberen we dat gevoel te vergroten, met verlichting aan en om ons huis, verlichte bomen in het plantsoen of op het centrumplein en de in een echte kerstsfeer omgetoverde horecagelegenheden. In een tijd waarin het woord "crisis" het meest gehoord is, lijkt het mij steeds belangrijker worden om dat gevoel van saamhorigheid en geborgenheid te koesteren.

Daarom in deze column geen cynische stukjes over clubgenoten. Die bewaar ik wel tot na de winter. Dan blijkt wel wie er "goed" heeft overwintert en wie niet. Dan blijkt wel wie nog last heeft van de oliebollen en zijn vetpercentage te hoog heeft. Nee, ik ga nu niet met modder gooien, maar elkaar respecteren. Tenslotte stapt iedereen voor zijn plezier op de fiets om op woensdag en zondag zijn rondje te rijden. We doen dat omdat de liefde voor de fiets ons bindt. Ook als er momenten zijn waarop er iemand is die het moeilijk heeft wordt er geholpen. Of dat nou op of naast de fiets is, dat maakt niet uit.

Wat zou het mooi zijn om dit gevoel mee te nemen in ons "maatschappij" denken. De wereld individualiseert in steeds grotere mate, terwijl volgens mij de afhankelijk steeds groter wordt. Wekelijks staan er berichten in de krant dat het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank groter wordt. Er wordt speelgoed ingezameld door mensen onder de noemer Speelgoed Actie Sinterklaas. Dat gebeurt allemaal niet voor niets...........

Ik heb natuurlijk niet de oplossing voor de (wereld)problematiek maar kan wel aan iedereen de oproep doen om eens na te denken over de waarden van het leven. Over wat delen en samen doen oplevert. Allemaal fijne feestdagen en hopelijk een gezond en gelukkig 2012.


Salut,

D. Railleur.

 

Jaarfeest RTC Twente  meer dan 100 deelnemers !

Het jaarfeest van RTC Twente 8 oktober j.l. kende een groot aantal deelnemers. 
Maar liefst 110 leden al dan niet met aanhang hadden zich aangemeld.
Was het vanwege de charme van good old Johnny Kamphuis, Teun van Deth, Ad Kampuis of Herman Wessels of was het vanwege de aankondiging dat het een vrouw vriendelijk feest zou worden? Het aantal vrouwen was in ieder geval opmerkelijk groot.
Om 16.30 uur werden wij door de organisatie verwelkomd in het gezellige clubgebouw van de IJsclub aan het Goor. Na een heerlijk bakje koffie en plak cake vertrokken we in groepjes voor een fietspuzzeltochtje. Ondanks de donkere wolken boven Denekamp bleef het onderweg gelukkig droog. Via het Beuningerveld en de Vrijdijk (een prachtig stukje Twente) belanden wij bij de familie Keizer. Ondanks het feit dat de temperatuur geen zomerse waarden lieten zien, oogde het merendeel van de deelnemers dorstig.  Het fris maar vooral de wijn en bier gingen grif van de hand. Met tussendoor een plakje worst en een stukje kaas maakte niemand aanstalten om weer te vertrekken.
Gelukkig wist Johnny de eerste groepen te overtuigen van het feit dat de eindbestemming een nog veel leukere gelegenheid bood om te borrelen en na enige aarzeling sprongen de deelnemers dan ook weer op de fiets.
Via een prachtige route door het Lutterzand werd de eindbestemming bereikt, nog net voordat de duisternis viel en de regen de feestvreugde kon vergallen kwamen de fietsers binnendruppelen bij Erve Beverborg. Johnny had niets te veel gezegd. Deze prachtig gerestaureerde boerderij op het landgoed Meuleman bood een geweldige ambiance voor een gezellig feestje. Het kampvuur brandde en obers in jacket brachten de drankjes rond. Toen even later een luxe vissoep door Bosch Wensink geserveerd werd en een echte kok achter de BBQ plaatsnam zag je het gezicht van onze penningmeester J oude N betrekken. Je zag hem denken; "het zal mij toch niet gebeuren dat ik in mijn eerste jaar als penningmeester de exploitatie niet sluitend ga krijgen!" De organisatie stelde hem niet echt gerust met de opmerking van een leuk feest kost nou eenmaal een paar centen! 
De clubleden lieten zich de soep, het bier en de BBQ goed smaken en ook J oude N kreeg later op de avond weer een beetje kleur op zijn gezicht. Het bleef dan ook lang gezellig druk op het landgoed Meuleman, en voor wie nog op zoek is naar een leuke locatie voor een gezellig feestje, bij Erve Beverborg is het goed toeven. 
Al met al een prachtig feest en de organisatie (de donderdagmiddagploeg) kan terugzien op een geslaagde avond.

 

Tour for life 2012 

Vanaf 26 augustus 2012 zal ik 8 dagen lang elke dag zo'n 150 km fietsen, samen met 8 vrienden, in de Tour for Life 2012, een fietstocht van 1250 kilometer.

Deze fietstocht wordt gereden om geld in te zamelen voor het werk van Artsen zonder Grenzen. We fietsen zo'n 1250 kilometer van Bardonecchia in Italië naar de Cauberg in Limburg. Ons Team (voorlopige naam: B2V) maakt zich sterk voor een sponsorbedrag van minimaal EUR 20.000 voor Artsen zonder Grenzen. De kosten die de renners onderweg maken voor onderdak, eten en dergelijke, dragen we zelf, zodat het sponsorbedrag netto is voor Artsen zonder Grenzen.

Ons team heeft nog geen naam, die is gereserveerd voor de sponsor die het hoogste bedrag inlegt voor ons team.

Natuurlijk zorg ik ervoor dat ik goed voorbereid aan de start kom, om de tocht in zijn geheel uit te kunnen fietsen. Ik zou er trots op zijn om binnen ons team een flink sponsorbedrag in te kunnen brengen. Mijn verzoek aan de wielervereniging RT Twente is niet direct om een bijdrage, maar wel om een artikel in ons digitale clubblad, met daarbij uiteraard de mogelijkheid aangegeven om te storten....

Via de links op deze pagina kun je je bijdrage melden of informatie vergaren over het team alvorens te storten .

https://veilig.emofoundation.nl/evenementen/tourforlifeNL2012/FormSignUpSponsor.aspx?company=false&selected=T15&sponsorCode

http://www.tourforlife.nl/Personalpage.aspx?teamId=15

Hartelijke groet,

Marcel Vlek

 

 


 
 
 

 

Hoofdsponsor van RTC Twente - Fietz Denekamp Hoofdsponsor van RTC Twente - Morein Kunststoffen Hoofdsponsor van RTC Twente - Landgoed de Holtweijde Hoofdsponsor van RTC Twente - Welkoop Denekamp