Hoofdsponsor van RTC Twente - Fietz Denekamp Hoofdsponsor van RTC Twente - Morein Kunststoffen Hoofdsponsor van RTC Twente - Landgoed de Holtweijde Hoofdsponsor van RTC Twente - Welkoop Denekamp

 Wielcontact Januari 2015

Winteractiviteit 21 januari 2015: “De Trui van de Renner”


Voor de winteractiviteit hebben wij, de wielerjournalist John van Ierland en verzamelaar / wielerfotograaf Henk Theus, weten te strikken. 
In een twee uur durend programma nemen zij jullie mee door de rijke wielerhistorie.


Aan de hand van beroemde koerstruien, illustraties en bewegende beelden, verborgen verhalen en leuke weetjes weten zij jullie ongetwijfeld te boeien en een onvergetelijke avond te bezorgen. Noteer de datum van woensdag 21 januari 2015 maar vast in je agenda. Een persoonlijke uitnodiging volgt via de mail.

Bestuur RTC Twente

Locatie: Concordia te Denekamp

Aanvangsttijd: 19.30 uur

Aanmelding kan via: nieuwsrtctwente@gmail.com of via 0541- 35 25 56

De winteractiviteit 21 januari 2015 als pdf

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Met de RTC naar de start van de Tour de France 2015! (Bestuur)

 

Zoals jullie wellicht hebben gehoord en of gelezen, hebben wij een donatie van € 2500,-- ontvangen van de Stichting NK Wielrennen Dinkelland voor het beschikbaar stellen van vele vrijwilligers tijdens het NK Wielrennen in Ootmarsum afgelopen zomer.  Een mooi bedrag voor bewezen diensten.


 

Om iedereen binnen de vereniging te laten profiteren van een dergelijk cadeau, hebben wij binnen het bestuur het idee opgevat om samen met jullie de start van de Tour de France 2015 in Utrecht bij te wonen. 

Na enkele jaren met ritten in lijn te zijn gestart, heeft de organisatie gemeend te moeten starten met een proloog. En niet zo maar een proloog maar een rit tegen de klok van 13,7 km over een bochtig parcours door het centrum van Utrecht. Tony Martin en Tom Dumoulin zullen er niet rouwig om zijn. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als de jonge Limburger in 2015 zoveel progressie heeft gemaakt dat hij de Duitser nu eens naar de kroon kan steken op hun beider favoriete discipline, want dat zou zomaar kunnen betekenen dat Dumoulin dan de gele trui pakt. In 1989 was Erik Breukink de laatste Nederlander die de leiderstrui in de Ronde van Frankrijk droeg.

 

Tom Dumoulin in het geel – het zou een mooie bekroning zijn voor de comeback van het Nederlandse wielrennen, zoals die de laatste jaren gestalte krijgt.
De start van de Tour de France vindt plaats op zaterdag 4 juli. ’s Ochtends om 10.00 uur vertrekken wij met luxe touringcar naar Utrecht.

De eerste renner wordt om ca. 14.00 uur weggeschoten, de laatste renner en tour winnaar van 2014 Vincenzo Nibali gaat rond 17.00 uur van start. 
Rond 18.00 uur keren we huiswaarts en na een hapje onderweg hopen wij om 22.00 uur terug te zijn in Denekamp.

Binnenkort krijgen jullie een uitnodiging per mail toegestuurd.

We gaan er een super leuke dag van maken en rekenen dan ook op een grote deelname!

Sportieve groeten,

Bestuur RTC Twente

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wie is.........Michel Kruiper (Gerwin te Velthuis)

Een vast item in Wielcontact is het interview. Dit keer is Michel Kruiper gevraagd voor een gesprek ter gelegenheid van de opening van zijn nieuwe winkelpand aan de Dunantstraat.


Michel is in Willingen tijdens het clubuitje lelijk onderuit gegaan waarbij hij zijn dijbeenkop heeft gebroken. Op de eerste plaats willen wij graag weten hoe het met zijn herstel verloopt na de valpartij in Willingen?
M:    Dit is achteraf gezien een zware tijd geweest. Mijn eerste gedachte toen ik op de grond lag was: ‘Shit, daar gaat mijn vakantie met Carrie en de kinderen.’ Ik voelde direct dat het niet goed was. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ik al na een paar dagen naar huis mocht, maar mijn hoge koorts zorgde er uiteindelijk voor dat ik tien dagen in het ziekenhuis van Korbach heb gelegen. Inmiddels kan en mag ik weer op de (race)fiets maar heb simpelweg geen tijd.


Stel jezelf eens voor?
M:    Van oorsprong kom ik uit Nijverdal. Ik heb daar mijn hele jeugd gewoond. Mijn moeder verhuisde naar Oldenzaal. Toen ik op mezelf ging wonen ben ik naar geëmigreerd naar Nordhorn. In 2008 heb ik de fietsenzaak overgenomen van Johnny Kamphuis en zijn we verhuisd naar Denekamp. Inmiddels hebben Carrie en ik twee kinderen, Zeb van drie jaar en Iza is één.


Hoe ziet je eigen fietscarrière er uit?
M:    Ik ben begonnen met motorcrossen en was fanatiek op de bmx. Op een dag kwam ik bij Jan ten Tusscher in Enschede waar ik op mijn achterwiel de fietswinkel uit reed. Jan zag dit en nodigde mij uit om mee te doen aan een mountainbikewedstrijd de dag erna. Mijn tweede wedstrijd won ik en was mijn liefde voor  cross country geboren. Ik reed ATB wedstrijden door heel Europa, heb aan diverse EK’s en WK’s meegedaan. Tijdens deze wedstrijden bleek dat ik geweldig kon afdalen omdat ik daar veel tijd pakte op mijn concurrenten. Dus werd ik op een downhill fiets gezet en reed steevast in de top tien.

Tijdens het WK Downhill 1992 in Canada

Op het WK downhill voor junioren had ik de snelste tussentijden maar schoot in de tweede manche mijn remblok in mijn wiel waardoor ik niet verder kon. Hier baal ik nog altijd flink van want ik weet zeker dat ik toen wereldkampioen had kunnen worden. Na mijn cross country en downhill carrière fietste ik zo nu en dan wat wegwedstrijden voor OWC. Daarna heb ik gewerkt voor de KNWU. Van de huidige generatie wedstrijd-mountainbikers heeft een aantal techniektraining van mij gehad. Ik ben nog gevraagd om bondscoach te worden van de mountainbike equipe maar had inmiddels de winkel al waardoor het mij aan tijd ontbrak.


Dan kunnen we nu een bruggetje maken naar de verhuizing van je bedrijfsvoering aan de Eurowerft naar je nieuwe winkelpand aan de Dunantstraat. Hoe verloopt de nieuwbouw? 
M:    Het pand is zo goed als klaar. We hebben nog wat kleine afbouwwerkzaamheden en soms ben je afhankelijk van andere factoren waardoor je niet verder kunt met de bouw. Vorige week konden we bijvoorbeeld niet op de vloer omdat deze lag te drogen. Na de kerst beginnen we met de inrichting en verhuizing van de inventaris.


Hoe kom je bij de handelsnaam FietZ?
M.     Deze naam hebben we zelf bedacht. We, Carrie en ik, wilden een korte, pakkende bedrijfsnaam maar wel herkenbaar. We hebben iets met de letter ‘Z’ omdat de namen van de kinderen ook met een Z worden geschreven. Dit voegt wat ons betreft wat extra’s toe. 
Wat zijn de belangrijkste verschillen in vergelijking met je huidige locatie?
M:    Het pand is uiteraard groter, dit is de belangrijkste reden van onze verhuizing. Daarnaast hebben we meer assortiment en zullen we ons  richten op merkbeleving. Wij worden bijvoorbeeld één van de ‘Specialized Elite Shops’ waarvan er maar een paar in heel Nederland zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld BG-fit metingen worden verricht. Dit zorgt er voor dat de geometrie tussen fietser en fiets optimaal in balans is. Ook komt er een aparte Ladies Corner omdat het damesfietsen, ook in Denekamp, een enorme vlucht neemt op dit moment.  Er komt een aparte clubhaak wat wil zeggen dat clubleden de mogelijkheid hebben om zelf hun fiets te repareren. Daarbij is het belangrijk te vermelden dat alle clubleden nu 15% korting krijgen op aanschaf en reparatie in plaats van de huidige 10%! Natuurlijk blijf ik ook mijn vaste merken Cube, Gazelle, Sparta en Look voeren omdat dit gewoon kwalitatief goede fietsmerken zijn. In de toekomst wil ik een bmx baantje of mountainbikeparcours aanleggen achter mijn pand waar met name kinderen kunnen fietsen en wat kan worden gebruikt om de fietsen te testen. Ook gaan we workshops en clinics geven aan bijvoorbeeld beginnende fietsers.


Wanneer is de opening?
M:    De opening is op zaterdag 10 januari van 14.00-18.00 uur. Alle clubleden zijn van harte welkom en de officiële uitnodiging volgt. We starten met hetzelfde vertrouwde team als aan de Eurowerft. 
Dit is waarschijnlijk een hele drukke periode voor je. Heb jij nog tijd voor je vrouw en kinderen?
M:        Ik probeer mijn familie zoveel mogelijk in het hele traject mee te nemen. Carrie vraag ik vaak om raad en daad rondom de inrichting en ze gaat straks ook wat meer werken in de winkel. Mijn zoon helpt met verhuizen en vindt dit fantastisch. Op deze manier probeer ik werk en privé op dit moment te combineren. 
Een terugkerend onderwerp in het interview zijn de wielervragen.
Wie is je favoriete wielrenner?
M:    Dat is Alberto Contador; zijn aanvalslust vind ik mooi om te zien en het is de beste renner van zijn generatie. Overigens fietst hij op een Specialized.
Wat is je favoriete wielermoment?
M:    Deze vraag is heel eenvoudig te beantwoorden. Wat mij betreft kan dit maar één moment zijn en dat is toen mijn voormalige teamgenoot en vriend Bart Brentjens Olympisch Kampioen op de mountainbike werd in Atlanta 1996. 


Wat is je favoriete wielerkoers?
M:    Eigenlijk vind ik alles wel mooi. In de winter kijk ik naar het veldrijden. Maar volg ook de voorjaarsklassiekers en de tour. Er is echter niet één specifieke koers waar ik voor thuisblijf maar als ik thuis ben en er is wielrennen op tv dan kijk ik zeker de finale.


Wat is je favoriete fietsgebied?
M:     Wat betreft het downhillen zijn dit de Franse Alpen, het cross country gebeuren doe ik het liefst in de Rocky Mountains en op de weg is het afhankelijk van het feit of ik goed of slechte benen heb. Daar waar ik goed gefietst heb vind ik het leuk, en waar ik gefietst heb als een natte krant daar zie je mij niet meer terug. Maar daarnaast vind ik het net zo belangrijk om met fietsvrienden een biertje te drinken zoals in september in Willingen.

Heb jij nog persoonlijke fietsdoelen?
M:    Die heb ik zeker want ik wil mij toeleggen op het fietsen van  mountainbikemarathons. Dit zijn wedstrijden van 100 tot 125 kilometer in Duitsland of België. Dit wil ik graag oppakken met een paar anderen binnen de club maar het ontbreekt mij persoonlijk aan tijd om voldoende te trainen voor deze wedstrijden. Ach ja, je moet wensen blijven houden in het leven dat houdt een mens gemotiveerd. De eerste prioriteit is nu de winkel en daarna zien we wel weer.
Gelukkig heeft Michel wel tijd om samen met zijn familie kerst te vieren en wensen hem alle goeds toe in het nieuwe jaar met zijn prachtige nieuwe winkelpand. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zomaar een zondagmorgen eind september 2014.  (Jos Visschedijk)


Zondagmorgen 28 september 2014,  half negen in de morgen. Beuningen ontwaakt. De avond ervoor  hebben veel inwoners het laat gemaakt want er was een dorpsfeest in de tent en voor een feestje bouwen kun je de inwoners van Dinkelo wel op pad sturen. De organisatie van Buitengewoon Beuningen ( B.B., ook bekend van Brigitte Bardot, zij was er echter niet) had een geweldig programma bedacht onder het motto “veur elk wat wils, völ wil veur elk”. (zou Harry B. dit motto bedacht hebben?) Onderdeel hiervan waren o.a. vrouw sjouwen en zwientie tikken (volgend jaar wellicht zwientie sjouwen en vrouw tikken?) en dus  ook de genoemde  feestavond. Met zo’n programma moet het wel laat worden, respect voor de leden van de organisatie dat ze ’s morgens al weer zo fris en fruitig aanwezig waren. Ook Anita was al vroeg uit de veren want om 8.30 had zij al koffie voor de tijdritdeelnemers gezet. (ik heb geen klachten over de koffie gehoord, dus ik neem aan dat de koffie niet van de dag ervoor was) 
9.00 : het begint langzaam druk te worden op de vroegere kuilvoerplaats bij ’Erve Olberman’, ook wel bekend van de wereldberoemde T.V serie “van Jonge Leu en Aole Groond.” Renners  geven tijden door , nummers worden op  helmen geplakt, men geniet in het zonnetje, dat langzaam doorbreekt van een heerlijk kopje koffie en de organisatie zet de laatste puntjes op de bekende I. Sommige groepen nemen hun taak zo serieus dat ze het parcours al gaan verkennen. Er heerst duidelijk nervositeit onder de deelnemers , je rijdt immers niet elke zondag een tijdrit. Als laatste worden de vrijwilligers ingedeeld en ook ondergetekende gaat naar de hem toebedeelde plek. Klokslag 9.30 klinkt het startschot en vertrekt de eerste van de veertien groepen.


9.30  de organisatie heeft mij een plek toegewezen op de kruising Beuningerveldweg/Lutterzandweg, alwaar ik mijn auto in een weiland parkeer. Ik heb een gedateerde Hartman-tuinstoel meegenomen van waaruit ik op deze  prachtige zondagmorgen van de strakblauwe lucht en een heerlijke najaarszon geniet. Wat een rust in deze prachtige omgeving. Af en toe klinkt de roep van de ekster en vlaamse gaai. De rust wordt enkel en alleen verstoord door een automobilist(e) in een oldtimer of door een fietsende kloatscheeter ( of is het kloatscheetende fietser ?). Vanuit mijn stoel heb ik een mooi uitzicht op de Mekkelhorst en zie ik in de verte het stulpje van onze ex-voorzitter en iets dichterbij ontwaar ik de plek waar de roots van onze fietsende Kamphuisen liggen. Tegenover mij komen een aantal  pinken aangewandeld, die mij met een nieuwsgierige blik gadeslaan, Na verloop van tijd beginnen ze, onder het waakzame oog van een stier, echter weer te grazen. De stier gaat er bij liggen en houdt zo een oogje in het zeil. Totdat hij bij de slager belandt, is zijn leven zo slecht nog niet.
Is het U wel eens opgevallen dat koeien bijna altijd met de neus in dezelfde richting (het noorden) grazen en ook op deze manier rusten en herkauwen. Duitse wetenschappers hebben m.b.v. satellietbeelden van Google Earth geconstateerd dat dit waarschijnlijk met  magnetische velden te maken heeft. Bovenstaande heeft weinig met fietsen te maken, doch het leek me, gezien de vele koeien die we tijdens het fietsseizoen tegenkomen, wel nuttige informatie. 
10.00  Ik hoor achter  mij lawaai en zie in de verte de eerste wielrenners van RTC in het prachtige Welkoopgroen aankomen: het is gedaan met de zondagsrust en er wacht mij een zware taak om alle deelnemers zonder problemen over de kruising te loodsen. Als ik de renners van groep 1 door de bocht zie rijden en vergelijk dat met mijn bochtentechniek, dan overweeg ik om toch nog eens een cursus bochtentechniek te volgen (of zou dat gezien mijn leeftijd niet meer van toegevoegde waarde zijn?). Het blijft een komen en gaan van RTC-ers en gelukkig gaat alles goed, ook doordat het verder op deze kruising vrij rustig is en de andere weggebruikers even een pas op de plaats maken, al of niet onder de indruk van de snelheid van onze clubleden. Na ruim een uur is het afgelopen met de pret en passeert de laatste groep de kruising op weg naar de finish. Vervolgens sta ik in tweestrijd: zal ik naar het Sterrebos gaan om te genieten van een welverdiende kop koffie met appelgebak of zal ik weer neerploffen in mijn Hartman stoel om hier de hele dag te blijven zitten en te genieten van alles om me heen. Ik ga er even bij zitten en overleg met mezelf wat de beste optie is. Soms is keuzes maken best lastig, doch wat een luxe om uit dergelijke mogelijkheden te kunnen/mogen kiezen. Na ampele overwegingen besluit ik om toch maar naar de enige horecagelegenheid in Beuningen te gaan, de welverdiende koffie met (zelfgemaakte?) appelgebak te nuttigen en om daarna nog even gezellig na te kletsen.
Moraal van bovenstaande: het leven van een RTC vrijwilliger is zo slecht nog niet!
P.s. Misschien moet BB volgend jaar ook maar een tijdrit in het programma opnemen; in combinatie met zwientie sjouwen en vrouw tikken zou dit wel een leuke parodie op de bekende triathlon kunnen zijn. In ieder geval betekent het wel “völ wil veur elk”!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tip van het wielcontact

We gaan proberen elk wielcontact een handige, vaak kosteloze of goedkope tip te plaatsen, zodat jij ook meer fietsplezier krijgt. Heb jezelf een handige tip? Mail deze dan door naar rudinijmeijer@outlook.com

Sinds de komst van de digitale camera is het niet moeilijk meer om na een vakantie met honderden foto’s terug te komen. Toch blijft het maken van mooie foto’s een kunst op zich. Paul Jeurissen geeft in zijn boek ”Bicycle Touring Photography” tips voor het maken van betere fietsfoto’s.
Al jaren reizen Paul Jeurissen en zijn vrouw Grace Johnson de wereld over om fietsreizen te maken.Fotografie speelt daarbij een belangrijke rol. Jeurissen heeft inmiddels in verschillende internationale bladen gepubliceerd.

 

Enkele voorbeelden van prachtige plaatjes.


Het fotoboek van de wereldfietser is geen uiteenzetting geworden van de technische kant van de fotografie. Jeurissen kiest ervoor om zijn foto’s het verhaal te laten vertellen. Bij elke foto geeft hij één technische tip.
”Hou het simpel”, is de belangrijkste aanbeveling van Jeurissen. ”Hou bij een foto afleidende objecten buiten beeld. Loop rond en bekijk de situatie van verschillende kanten”, schrijft hij. ”En plaats de fietser niet altijd in het midden. Vaak wordt de foto er mooier van”.
”Bicycle Touring Photography”  is als ebook gratis te downloaden. Paul Jeurissen heeft ook een eigen blog.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Uit de oude doos. (Redactie)

We nemen jullie mee naar de  Veldcross in Denekamp op 31 december 1979.
In de krant wordt veel aandacht besteed aan dit spectaculaire evenement in Denekamp.
Vele grote namen staan er aan het vertrek in Denekamp. Klaus Peter Thaler, Reinier Groenendaal, Hennie Stamsnijder, Henk Lubberdink en natuurlijk onze eigen Hennie Kuiper en Herman Snoeijink.
Een geweldig spectakel dat in die dagen vele duizenden toeschouwers naar het `Goor` trok.
Lees de krantenknipsel en duik samen met ons in het archief van de RTC Twente.

Hoofdsponsor van RTC Twente - Fietz Denekamp Hoofdsponsor van RTC Twente - Morein Kunststoffen Hoofdsponsor van RTC Twente - Landgoed de Holtweijde Hoofdsponsor van RTC Twente - Welkoop Denekamp