Terug naar overzicht

Twentse wielrenners over afgelasting Ronde van Antalya: ‘Andere dingen zijn nu wel even wat belangrijker’

ANTALYA Wielrenners Jelle Johannink, Rick Pluimers en ploegleider Chris de Jonge keken uit naar de Ronde van Antalya, die voor donderdag tot en met zondag op het programma stond. Maar de ronde is afgelast, als gevolg van de zware aardbevingen in Zuid-Turkije. „Als je ziet wat daar is gebeurd, dan is zo’n wielerwedstrijd toch opeens een stuk minder belangrijk.”

Bron: Tubantia.nl

Twentse wielrenners over afgelasting Ronde van Antalya: ‘Andere dingen zijn nu wel even wat belangrijker’

„Ik zat net het Journaal te kijken en het is niet best”, zegt de Oldenzaalse ploegleider Chris de Jonge. „Ik ben blij dat we er nog niet zijn.” De ABLOC CT-ploeg van De Jonge zou dinsdag naar Turkije vliegen voor de Ronde van Antalya. Voor de ploeg zou het de opener van het wielerseizoen zijn. „We rijden die koers al sinds de eerste editie van 2018 en we waren er ook altijd succesvol. Wim Kleiman (uit Almelo, red.) won nog een etappe in 2018 en Maarten de Jonge was dat jaar zelfs nog in de slag voor het algemeen klassement.”

De semiprofessionele wielerploeg hield vorig jaar het trainingskamp in Turkije. Na de Ronde van Antalya werden er nog enkele eendagswedstrijden verreden. Door de afgelasting van de Ronde van Antalya is nu de Ster van Zwolle de eerste wedstrijd op de wielerkalender. „Het maakt wel uit of je zo’n wedstrijd als Antalya al in de benen hebt als je daar staat” aldus De Jonge. „De renners waren er klaar voor.” Dat de Ronde van Antalya is afgelast, begrijpt De Jonge. „Ik leef mee met het land, met de Turken. Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd. Ik denk dat we nog lang niet weten hoe erg het daar is.”

Belangrijk

ABLOC CT-renner Jelle Johannink had net zijn spullen klaargelegd. De Denekampse boerenzoon was maandagmorgen al vroeg aan het werk op de boerderij. „Ik hoorde het nieuws tijdens het werk en ja, dan zie je de bui natuurlijk wel hangen. Maar laten we eerlijk zijn: als je ziet wat daar is gebeurd, dan is zo’n wielerwedstrijd toch opeens een stuk minder belangrijk.”

Johannink werd vorig jaar Nederlands kampioen bij de elite zonder contract. Maar hij had het shirt met de driekleur niet ingepakt voor de trip naar Turkije. Want de Denekamper maakte de stap van clubrenner naar de semiprofs. Het shirt hangt aan een muur van zijn slaapkamer. „Elke dag kijk ik er wel een keer naar.” De Ronde van Antalya zou zijn eerste wedstrijd van het jaar zijn. „Ik heb meer getraind dan ooit! Maar andere dingen zijn nu wel even wat belangrijker”, zegt hij. Desondanks is het niet doorgaan van de wedstrijd in Antalya een domper. „Dinsdagavond gewoon weer de koeien melken in plaats van losfietsen in Turkije.”

Moreel oogpunt

„Ik had maandagochtend al zo’n vermoeden”, zegt Rick Pluimers over het besluit van de organisatie om een streep door de Ronde van Antalya te zetten. „Je kon wel bedenken dat het niet door zou gaan. Alle politieagenten en andere hulpverleners zijn opgeroepen om naar het rampgebied te gaan. En als je ziet hoe het daar nu is, dan kun je het uit moreel oogpunt niet maken om daar dan een wielerwedstrijd te rijden.”

Voor de Enterse wielrenner zou de Turkse wielerkoers ook de seizoensopener zijn. Hij zou dan ook voor de eerste keer in het shirt van zijn nieuwe ploeg, het door oud-profrenner Fabian Cancellara opgerichte Tudor Pro Cycling Team, te zien zijn. Pluimers zou maandagmiddag om drie uur aan de reis naar Turkije beginnen. Mogelijk houdt zijn ploeg een extra trainingskamp, voordat de UAE Tour in de Verenigde Arabische Emiraten begint. Op 20 februari staat Pluimers er aan de start van de eerste etappe, 151 kilometer van het Al Dhafra-kasteel naar Al Mirfa.

Fiets mee en word lid

Meld je aan bij RTC Twente, geniet van het fietsplezier en de vele voordelen!

Ik meld mij graag aan!

Contact

E-mail naar bestuur@rtctwente.nl

  • Volg ons op